Avstralska kraljeva papiga (alisterus scapularisNe gojim več

kraljeva 6A.K.P. je ena izmed najbolj priljubljenih in zaželenih papig, ki jih vzgajamo v preletalnicah. Ima tudi več prav tako lepih sorodnic, kot sta zelenokrila K.P. in Amboina K.P. Vzgoja teh se po Evropi kar hitro širi.

Biserna conura (pyrrhura lepida)Ne gojim več

biserna 2Prevladuje zelena, čelo, teme in zadnji del glave je sivkasto črn, po trebuhu in stegnih zelena, z modro nianso ob strani trupa. Medlo rdeče rjava niansa na trebuhu, ozek rob na peresu ob trupu, čelo in zgornje peruti, lice  modro - zeleno do modre. Rep spodaj z rdeče - rjavo črto. Oči ima temno rjave z belo obrobo. Noge sivo bele.

Bronastokrila papiga (pionus chalcopterus)

bronastaJužnoameriške papige, Pionusi lahko doživijo več kot 40 let, povprečna življenjska doba je 25 let, zaradi nesreč ter napačne prehrane pa običajno živijo med 3-10 let.

Črnoglavi pionites (pionites melanocephala)  in Rumenoglavi pionites (pionites leucogaster ) 

pionites 3Glava je črna, črn je tudi gornji del repa, ki je zelo kratek; vrat, noge in spodnji del repa je rumen; prsi in trebuh je smetanosto bel; peruti in hrbet ter malo okoli oči je zeleno; noge so sive.

Eclectus (Eclectus roratus Polychloros) Ne gojim več

eklektusEclectus, znan tudi kot Novo Gvinejski Eclectus je najbolj razširjena podvrsta in je eden izmed najbolj priljubljenih vrst papig, razlog pa je spektakularnost barv ter nežna in prijazna osebnost.

Gorska papiga (polytelis anthopeplus)Ne gojim več

gorska papiga 3

Največ je rumene, po hrbtu olivno zelena, rdeč pas je po perutih in hrbtišču. Rep je plav in črn.

Hofmanova conura (pyrrhura hofmani hofmani)Ne gojim več

hofman 3Splošno je perje zeleno, na čelu krona, zadnji del glave, tilnik in lica rahlo rumenkasti robovi, ušesa, grlo in prsi s spremenljivo oranžno rumenim odtenkom, rep je zgoraj olivno zelen spodaj rjavo rdeč. Noge so sive.

Katarinke (bolborhynchus lineola)Ne gojim več

katarinke 2Ptiči so večinoma zelene barve, nekaj rumene je okoli oči, prsih in zadaj na spodnji strani repa. Nekaj je tudi rjave in črne. Seveda so tudi razne barvne mutacije.

Unpublished

Majerjeva papiga (poicephalus meyeri) Ne gojim več

majerr 1Glava, hrbet in gornji del prsi je sivkasto-rjave barve, skoraj vse ptice imajo tudi nekaj rumenih peres, največ na vrhu glave in nekaj na krilih ter stegnih

Mali indijski Alexander (psittacula manillensis)Ne gojim več

mali aleksander 3Naravna barva je zelena. Obraz, trebuh in pod perutmi rumeno zelen, tilnik in ozek pas okoli vratu moder. Ima pa tudi ozek črni šal, črno črto ima tudi na čelu, gornji del kljuna je rdeč. Ljubitelji teh papig so do danes vzgojili že več kot 20 mutacij. 

Modra rozela (platycercus adscitus)Ne gojim več

modra rozela3

Po temenu in glavi rumena, belih lic, vrat in pod perutmi modro vijolična, gornji del prsi bledo rumen, pomešan z modro, spodnji del bledo moder, ki prehaja v zeleno modro pomešano z rumeno in se konča z rdečo. Peruti so temno modre.

Nimfe (nymphicus hollandicus)Ne gojim več

nimfe1

Naravna barva je siva, rumena in bela. S selektivno vzgojo pa so nastale tudi rumene, cimetne, šekaste, perla in bele. Novejše mutacije, pa se pojavljajo brez rdečih lic, ki pa so tudi najbolj razpoznaven znak ob čopu na glavi.

Rdečeglava conura (pyrrhura rhodocephala)Ne gojim več

rdeceglava 1

Na zunaj so si samci in samice zelo podobni. Odrasli so  večinoma zelene barve, roza / rdeče čelo do tilnika, okoli ušesa so kostanjeve barve, trebuh imajo rdeč, rob krila rumeno-zelene barve, v primarnih peresih  se pretvori v  belo, rep zgoraj in spodaj je rdečkasto-rjave barve, noge so  temno sive.

Rdečekrila papiga (aprosmictus erythropterus)Ne gojim več

rdecekrila 1Svetlo zelena; zadaj po glavi in tilniku ima nijanso modre, peresa po krilu in gornji del hrbta črna, ki prehajajo v temno-zelena na dolgih peresih repa. Krila so rdeče barve, ki sega od ramen do sekundarnih peres.

Rožnatoglava conura (pyrrhura p. roseifrons)Ne gojim več

roznatoglava 2Prevladuje zelena, prsa rdeče rjava, vrat ima srebrno-siv s kakšnim plavim peresom, rep je spodaj rjavo rdeč, zgoraj črn, plav in zelen. Oko je obrobljeno z belim kolobarjem, ima rjavo šarenico. Noge so sive. Barve se izredno lepo prelivajo iz ene v drugo.

Skobčevka standard (melopsittacus undulatus)   

skobcevkastandart

Skobčevka sodi med papige, ki imajo sposobnost oponašanja človeškega govora in drugih glasov. Najbolj primerni za učenje so mladi samci takoj, ko zapustijo gnezdo.

Sončna papiga (aratinga solstitialis)  Ne gojim več

soncna 2Sončne papige so zaradi svojih lepih barv in sposobnosti prilagajanja zelo priljubljene po naših domovih. 

Zelenolična conura (pyrrhura molinae molinae) 

zelenolicna 2Prevladuje zelena, prsa rdeče rjava, vrat srebrno-siv s kakšnim plavim peresom, rep je spodaj rjavo rdeč, zgoraj črn, plav in zelen. Oko je obrobljeno z belim kolobarjem, rjavo šarenico. Noge so sive. Barve se izredno lepo prelivajo iz ene v drugo.

© 2016 papige-slo.si. All Rights Reserved. Created by Žiga Drstvenšek