Gorska papiga (polytelis anthopeplus)Ne gojim več

gorska papiga 3

Največ je rumene, po hrbtu olivno zelena, rdeč pas je po perutih in hrbtišču. Rep je plav in črn.

 

 

1. OPIS:

Samica je po glavi olivno zelena, peruti olivno rumene z malo rdeče. (Bolj temnih barv).
Mladiči podobni samici: spolno dozorijo 13 - 18 mesecev, vendar se parijo šele v 3 ali 4 letu.
Velikost: 40 cm

2. DOMOVINA:

Predeli jugovzhodne Avstralije, druži se v parih ali manjših skupinah, ki se ob paritvi zmanjšajo. Zadržuje se blizu rek in gozdov.

3. PREHRANA:

V naravi: razna semena in jagode, sadje, lešniki, cvetje in zelenjava.

Rejci hranimo s hrano za srednje papagaje z dodatkom sadja in zelenjave. Posebej korenček, jabolko, pomaranče, radič, regrat, insekti in trde veje za čvrstitev kljuna. (Jablanove veje-neškropljene)

4. RAZMNOŽEVANJE:

V evkaliptusovih gozdovih visoko nad vodno gladino od avgusta do januarja: 2 - 7 jajc. Samica vali sama 21 dni. Zanimiv je paritveni čas, namreč samec skače po eni nogi in z raztegnjenimi krili vabi samico v zakon.

Paritev se prične marca; izvali 4 -6 jajc in sicer vsak drugi dan eno, po 20 dneh se izleže prvi mladič, ki po 35 dneh zapusti gnezdo. Povsem samostojen pa je po dveh mesecih. Samica vali 2x na leto, tako da je potrebno mladiče prejšnjega gnezda odstraniti.

5. NASTANITEV:

V zunanjih preletalnicah, kjer jim mraz ne dela težav, zaščita proti vetru. Gnezdo obesimo v notranjosti; dimenzij 18x18x60 cm z 8 cm vhodno odprtino.

6. ZNAČILNOSTI:

Miren tih papagaj, aktiven predvsem v jutranjih in popoldanskih urah. Lahko se druži tudi z ostalimi predstavniki papagajev.

 

Pin It
© 2016 papige-slo.si. All Rights Reserved. Created by Žiga Drstvenšek