Klonkuri (barnardius barnardi macgillivrayi)Ne gojim več

klonkuri 4 Okoli vratu in po trebuhu je rumen, prsa zelena, pod kljunom in delih peruti moder, v robovih peruti pa so črna peresa.

 

 

1. OPIS:

Spol je težko določiti (samica bolj medle barve, malenkost manjša). Najlažje se razloči takoj ko vzletijo.
Mladiči podobni odraslim.
Velikost: 33 cm
 

2. DOMOVINA:

Severnozahodni Queensland in severni deli Avstralije. V nizkem evkaliptusovem in akacijevem grmičevju, v redkih gozdovih blizu vode.

3. PREHRANA:

V naravi: travna semena, rastline, sadje, razne jagode, insekti in ličinke.

Rejci hranimo z mešanico za srednje papagaje z dodatkom pšenice, konoplje, ovsa. Sadje in zelenjava posebej korenje in jabolka. Pri vzgoji mladičev pa ji ne sme manjkati mehka in jajčna hrana.

4. RAZMNOŽEVANJE:

Gnezditvena sezona na jugu od avgusta do januarja, severnovzhodni Queensland med februarjem in junijem. Samica vali sama. V vdolbini votlega drevesnega debla izvali 4 - 6 jajc.

V zunanjih preletalnicah se prične paritvena sezona marca. Vali samo 1x letno in sicer 4 - 6 jajc, možno tudi do 8. Po 20-tih dneh se izvali prvi mladič, po 35 dneh zapusti gnezdo in pri dveh mesecih je samostojen. Spolno dozorijo po drugem letu.

5. NASTANITEV:

Brez problemov prezimi v malo večji preletalnici, v kateri naj bo tudi gnezdo dimenzij; 20x20x60 cm z vhodno odprtino 6 cm. Zaščiteno naj bo proti vetru.

6. ZNAČILNOSTI:

Srednje glasen, boječ, vedar izredno lepih barv, napadalen do ostalih ptic. Če je le možno ne imeti v bližini ptic iste vrste. Ob vročini uživa na peščenih tleh.

Pin It
© 2016 papige-slo.si. All Rights Reserved. Created by Žiga Drstvenšek