Mali indijski Alexander (psittacula manillensis)Ne gojim več

mali aleksander 3Naravna barva je zelena. Obraz, trebuh in pod perutmi rumeno zelen, tilnik in ozek pas okoli vratu moder. Ima pa tudi ozek črni šal, črno črto ima tudi na čelu, gornji del kljuna je rdeč. Ljubitelji teh papig so do danes vzgojili že več kot 20 mutacij. 

 
 
 
 
 

1. OPIS:

Samica je brez črnega pasu, brez črne črtice nad kljunom. Tudi kljun ni obarvan.

Mladiči podobni samici, kljun svetlo rdeč, barve neenakomerne in tudi bolj blede. Odrastejo po 18 mesecih. spolno dozorijo po 3 letu, samica po 2 letih.

Velikost: 42 cm.

2. DOMOVINA:

Indija in Cejlon, po suhih gozdovih, grmih, savanah. Najdemo ga tudi po mestih, obdelanih poljih vrtovih in parkih. Zelo rad obiskuje plantaže s sadjem in kavo.

3. PREHRANA:

V naravi: semena, sadje, razne jagode, cvetje. Po končani paritveni sezoni, pa mu je poslastica riž. Nabira tudi zaloge za slabše čase; klasi riža, kave, koruzna zrna in sadje.

Rejci hranimo z že pripravljeno hrano za srednje papige, sadje in zelenjavo. Ob vzgoji mladičev dodajamo bel kruh namočen v vodi, keksi in jajčna hrana.

4. RAZMNOŽEVANJE:

Paritvena sezona v Indiji je od decembra do maja in od novembra do junija na Cejlonu. Gnezdi v votlih drevesih palm in ostalih drevesih. Znese 2 - 6 jajc.

Začetek parjenja se začne februarja ali marca: 3 -5 jajčk, vali 23 dni. Po 7 tednih se mladi operijo in osamosvojijo po 14 dneh. Vali 1x letno.

5. NASTANITEV:

V zunanjih preletalnicah, tudi več parov skupaj. Pozimi jim radi pomrznejo prsti, drugih problemov ni. V notranjost pritrdimo gnezda, dimenzij: 24x24x35 cm z 6 cm vhodno odprtino.

6. ZNAČILNOSTI:

Tih papagaj s močnim kljunom, zato rabi veje za utrjevanje. Vzgoja ni težavna so pa drage mutacije. Spolno dozorijo v treh letih, samica v dveh.

Pin It
© 2016 papige-slo.si. All Rights Reserved. Created by Žiga Drstvenšek