Avstralska kraljeva papiga (alisterus scapularisNe gojim več

kraljeva 6A.K.P. je ena izmed najbolj priljubljenih in zaželenih papig, ki jih vzgajamo v preletalnicah. Ima tudi več prav tako lepih sorodnic, kot sta zelenokrila K.P. in Amboina K.P. Vzgoja teh se po Evropi kar hitro širi.

 

 

1.OPIS:

Obarvan samec je po glavi, vratu, prsih in trebuhu močno rdeč, na tilniku je manjša modra črta. Hrbet in peruti so zelene ki na koncu prehajajo v bele in temno zelene črte. Trtica je temno modra.

Samica je po glavi in prsih zelena brez temno zelenih črt na perutih. Kljun je teman.
Mladiči so podobni samicam. Obarvajo se po 2. letu starosti.
Velikost: 43 cm

2. DOMOVINA:

Avstraliji na dveh področjih:
~Vzhod in jugovzhod Avstralije
~ južna Viktorija do severovzhodnega Queenslanda.
 

3.PREHRANA:

V naravi: sadje, lešniki, jagode in semena evkaliptusovih palm. Hrano iščejo tudi po tleh kjer pobirajo semena trav in zelišč. Ne branijo pa se niti insektov.

Rejci hranimo s semensko mešanico za srednje papige, zelenjavo, sadjem, občasno tudi zrelo koruzo, s plodovi vrtnic, jagodami, zelenimi rastlinami, arašidi, mehkimi insekti.

4. RAZMNOŽEVANJE:

Paritvena sezona je od septembra do januarja. Gnezdo si poišče v visokih palmah. Samica izvali 4 do 7 jajc. Vali 21 dni.

Par mora biti harmoničen vendar ne po izgledu temveč po obnašanju. Začetek parjenja je v marcu: 4 do 5 jajc včasih tudi 7. Vali 20 do 21 dni. Ko so mladiči stari okoli 10 dni jih obročkamo z 7.5 mm velikimi obročki. Najstarejši mladič zapusti gnezdo po 37 dneh ostali pa 1 teden za njim. Nato še okoli 14 dni preživijo s starši. Vali 1x letno.

5. NASTANITEV:

V zunanjih ali notranjih preletalnicah po en par. Dimenzije preletalnic: D=3.5m Š=0.8m V=2.2m preletalnica naj ne bo iz lesa ker ptice les hitro uničijo. Dimenzije gnezda: 30x30x60 z 9 cm vhodno odprtino.

6. ZNAČILNOSTI:

Ptiči živijo na višini  do 1650 m n.v. . V tropskih deževnih gozdovih, odprtih poljanah, evkaliptusovih drevesih. Pridejo tudi na plantaže, parkirišča in vrtove. Živijo v paru ali v majhnih skupinah

Pin It
© 2016 papige-slo.si. All Rights Reserved. Created by Žiga Drstvenšek