Katarinke (bolborhynchus lineola)Ne gojim več

katarinke 2Ptiči so večinoma zelene barve, nekaj rumene je okoli oči, prsih in zadaj na spodnji strani repa. Nekaj je tudi rjave in črne. Seveda so tudi razne barvne mutacije.

 

 

1. OPIS:

Samica se loči od samčka že takoj ko se operi in sicer po črni barvi na repu. Tudi črni madeži na krilih in trtici so bolj poudarjeni.
Mladiči podobni staršem z malo manj črne barve ter nekaj plave na vrhu glave.
Velikost: 16 cm.
Zelo mirni tihi in igrivi. Občasno pa zaženejo kar močan krik. So pa tudi zelo prijazni in hitro učljivi. Primerki niso preveč dragi. Seveda je pa vse odvisno od barvne mutacije.

2. DOMOVINA:

Od juga Mehike do zahoda Paname v redkih gozdovih, savanah in subtropskih predelih do priblizno 900 m.

3. PREHRANA:

V naravi je semena, sadje, razne jagode. Včasih pa seže tudi po insektih.

Rejci hranimo s semensko mešanico, sončnicami in veliko sladkega sadja. Pri mladičih  je treba dodati se jajčno hrano ter oljno repico.

4. RAZMNOŽEVANJE:

Paritvena sezona se začenja decembra in traja vse do maja.Gnezdo si uredi v izumrlih drevesih priblizno 4 m visoko.

Posamezni pari, ki naj ne bi bili mlajši od enega leta, se parijo  lahko cez celo leto. (NI PRIPOROČLJIVO VEČ KOT DVAKRAT LETNO). Znese 4 - 5 jajČk, vali 20 - 21 dni. StarŠi jih hranijo 6 tednov potem se mladi osamosvojijo.

5. NASTANITEV:

Kakšnega večjega mraza ne prenašajo, minimalno do 5°C. Tako da jih je treba gojiti v ogrevanih protorih (17°C). Kletka naj bo v velikosti papige skobčevke. Gnezdo obesimo z zunanje strani, dimenzij: 25x15x15cm z 5 cm vhodno odprtino.

 

 

Pin It
© 2016 papige-slo.si. All Rights Reserved. Created by Žiga Drstvenšek