Rjavovratna conura (aratinga pertinax aeruginosa)Ne gojim več

rjavovratna 2Rjavovratne Conure so povprečne velikosti in so kot ostale Conure sorodne Aram.

 

 

1. OPIS:

Samica z rumeno-zelenim perjem brez črnega hrbtišča, ter peruti rdeča črta, ki je  le ob letalnih peresih.
Mladiči se razlikujejo od samice, bolj temno zelene barve, rumenkast kljun in rjave oči. Barvo odraslih ptic dobe v 18 mesecu.
Velikost: 32 cm

2. DOMOVINA:

Vzhodna Avstralija in sicer v redkih evkaliptusovih gozdovih, napol izsuŠenih grmih bogatih z akacijo. Rada obiskuje z Žitom obdelana polja.

3. PREHRANA:

V naravi je sadje, razne jagode, semena, lešniki, insekti in njihove ličinke. Prehranjuje se na drevju, na tla se spusti le poredko.

Rejci hranimo s hrano za srednje papagaje z dodatkom konoplje, sončnic,  zelenjave (radič, regrat, korenček) in  sadja (jabolka). Pri hranjenju mladičev dodajamo  močno proteinsko hrano, minerale in jajčno hrano. Je zelo nagnjena k debelosti.

4. RAZMNOŽEVANJE:

Gnezditvena sezona je največkrat med avgustom in februarjem. Gnezdo izdolbe v drevesnih deblih ali v votlih vejah, najraje v evkaliptusu ob vodnih poteh. Je globoko in visoko v vrhu (nad 10 m). Izvali 3 - 6 jajc, vali 21 dni in sicer samo samica. Ko mladiči zapuste gnezdo, še dolgo ostanejo s starši.

Posamični pari se pripravljajo več let (ni 100% valitev). Začne pa se februarja in nadaljuje v marcu: 3 - 6 jajc, vali 20 dni. Gnezdo zapustijo mladiči po 35 dneh, ki potem še dolgo ostanejo pri starših. Gnezdi 1x letno (možno tudi 2x). Paziti moramo na agresivnega samca, po potrebi ga tudi odmaknemo ali mu prirežemo krila.

Kljub dobremu paru razmnoževanje ni zagotovljeno. Na to je treba čakati tudi po 5 ali več. Vendar že sam pogled nanje, da rejcu veselje, ker je izredno lepih barv. Gnezdo naj bo iz trdega votlega drevesa, čim višje in daljše. Mraz prenaša dobro.

5. ZNAČILNOSTI:

Od tih do malo glasnejši papagaj, ki pa se izredno lepo oglaša pri parjenju in poleti v večernih urah. Do samice je med parjenjem zelo napadalen.

Pin It
© 2016 papige-slo.si. All Rights Reserved. Created by Žiga Drstvenšek