Biserna conura (pyrrhura lepida)Ne gojim več

biserna 2Prevladuje zelena, čelo, teme in zadnji del glave je sivkasto črn, po trebuhu in stegnih zelena, z modro nianso ob strani trupa. Medlo rdeče rjava niansa na trebuhu, ozek rob na peresu ob trupu, čelo in zgornje peruti, lice  modro - zeleno do modre. Rep spodaj z rdeče - rjavo črto. Oči ima temno rjave z belo obrobo. Noge sivo bele.

 

1. OPIS:

Prevladuje zelena, čelo, teme in zadnji del glave je sivkasto črn, po trebuhu in stegnih zelena, z modro nianso ob strani trupa. Medlo rdeče rjava niansa na trebuhu, ozek rob na peresu ob trupu, čelo in zgornje peruti, lice  modro - zeleno do modre. Rep spodaj z rdeče - rjavo črto. Oči ima temno rjave z belo obrobo. Noge sivo bele.  Z ozkim bledim robom na peresih in tilniku. Kljun in prsti bledi.

Velikost: 24 cm

2. DOMOVINA:

Južna Amerika

3. PREHRANA:

V naravi se prehranjuje s sadjem, cvetjem, semeni, jagodami in lešniki. Brskajo po zemlji za minerali.

Rejci hranimo z veliko sadja, zelenjave in zelenja. Redno dajemo vejice s cvetjem in popki, mešanica sončnic, ovsa (tudi namočene), konoplja, pšenica, proso, svetlo seme, jerebikine jagode, mineralni in vitaminski dodatki.

4. RAZMNOŽEVANJE:

Paritvena sezona od avgusta do novembra, mogoče tudi drugič od aprila do junija - odvisno od hrane, ki je na voljo.

V ujetništvu je težko pariti. Pare je treba osamiti. Če se par ujame gnezdita vse leto. Začne v maju. Znese 3 - 9 jajc. Izvali jih 5 po 23 dneh so mladiči, ki po 50 dneh zapustijo gnezdo. Možno 2 gnezdi letno. Spolna zrelost pri 12 mesecih.

5. NASTANITEV:

Nizko v deževnem gozdu. Preletalnica naj bo velika 3m × 1m × 2m; minimalna temperatura 10°C. Gnezdo 20cm × 20cm ×70cm.

6. ZNAČILNOSTI:

V skupinah 3-8 ptic izven paritvene sezone, rada gostuje v rastlinju. Skupine rade sedijo v visokih krošnjah dreves, stalno klepetajo, v stalni pozornosti opazujejo, če jim preti nevarnost. Težko jih je odkriti v listju, obiskujejo vodna nahajališča za kopanje. Tiha, hitro zaupljiva, oglaša se samo ko je razburjena, živahna, rada leta, uživa v večkratnem kopanju. Ni napadalna do drugih ptic.

Pin It
© 2016 papige-slo.si. All Rights Reserved. Created by Žiga Drstvenšek