Sončna papiga (aratinga solstitialis)  Ne gojim več

soncna 2Sončne papige so zaradi svojih lepih barv in sposobnosti prilagajanja zelo priljubljene po naših domovih. 

 

 


1. OPIS:

Odrasle ptice so rdeče, oranžne in rumene barve v krilih pa je tudi nekaj zelene. Zelen je prav tako tudi rep. Oči so temno rjave in obrobljene z belim obročem. Noge so rožnato rjave. Samička je nekoliko manjša in ima bolj okroglo glavo. Mladiči imajo več zelene barve, ki pa se v šestih do osmih mesecih izgubi in ptica se obarva v prave barve. 

Velikost: 30 cm, tehta od 110-130 g.

2. DOMOVINA:

Severovzhodni del Brazilije, Gvajana in skrajno jugovzhodna Venezuela. Živi predvsem v gozdnatih savanah, suhih na redko posejanih gozdovih ali v grmičevju na robu gozda.

3. PREHRANA:

V naravi se hranijo predvsem z sadjem, cvetovi, semeni in oreščki. Vse to najdejo po grmovju. Posežejo pa tudi po žuželkah.

Rejci hranimo s semensko mešanico, sadje in zelenjava ( jabolka, mango, kumare, napol zrela koruza,korenje, jerebika, regrat,itd ) veliko mineralov, beli kruh in jajčna hrana.

4. RAZMNOŽEVANJE:

Parjenje traja od decembra pa do marca, gnezdi v mrtvih deblih dreves, kjer samica znese štiri do pet jajc. Valita oba, izmenično 23 dni.

Vzreja v ujetništvu pogosto ni težka , najbolje je v zimskem času, če imamo možnost v zato ogrevanih prostorih. Pare je treba osamiti, hrano pa količinsko in vitaminsko povečati. V ujetništvu znese samička do 3 jajčka, ki jih vali 23 dni. Mladiči se osamosvojijo po 50-ih dneh, vendar še vedno radi ostanejo s starši. Možni sta dve gnezdi na leto. Gnezdo ni potrebno da je veliko (18x18x50cm) z vhodno odprtino 7 cm.

5. NASTANITEV:

V najboljšem primeru v zunanji preletalnici, ki pa naj bo pozimi zaščitena proti vetru.

6. ZNAČILNOSTI:

Spolno dozorijo po dveh letih, njihova življenjska doba pa je do 30 let.

Pin It
© 2016 papige-slo.si. All Rights Reserved. Created by Žiga Drstvenšek