Hofmanova conura (pyrrhura hofmani hofmani)Ne gojim več

hofman 3Splošno je perje zeleno, na čelu krona, zadnji del glave, tilnik in lica rahlo rumenkasti robovi, ušesa, grlo in prsi s spremenljivo oranžno rumenim odtenkom, rep je zgoraj olivno zelen spodaj rjavo rdeč. Noge so sive.

 

 

1. OPIS:

Perje je zeleno, na čelu krona, zadnji del glave, tilnik in lica rahlo rumenkasti robovi, ušesa, grlo in prsi s spremenljivo oranžno rumenim odtenkom, rep je zgoraj olivno zelen spodaj rjavo rdeč. Noge so sive.

Samica se po zunanjosti ne loči od samca.

Mladički so podobni staršem  vendar z šibkejšo rumenkastim robom, očesna šarenica je  rdečkasto-rjave barve.

Velikost: do 24 cm in tehta slabih 80 g.

2. DOMOVINA:

Južni del Kostarike in zahod Paname ob  gozdnih robovih tropskih in subtropskih območjih med 500 in 3.000 m.

3. PREHRANA:

V naravi se prehranjuje s semeni, sadjem, jagodami, cvetjem in oreški iz grmovja in grmičevja.

Rejci hranimo z mešanico semen, ovsa, sončnic, nekateri (tudi kalijo), konopljo, ajdo, proso, jagode jerebike, veliko sadja, zelenjave ; redno jih dajamo sveže veje s cvetjem in popki, ko je to na voljo ter vitamine in mineralne dodatke.

4. RAZMNOŽEVANJE:

Paritvena sezona se začne  februarja in traja do  julija. Ptice naredijo gnezda v votlih ali pa trhlenih drevesih in to čim višje, kot  je možno.

Po podatkih je med rejci  bol malo uspeha in je med težjimi vrstami kar se tiče razmnoževanja. Parjenje se začne v februarju, znese 4 do 6 jajc, inkubacijska doba je 24 dni. Do osamosvojitve pa rabi cca 50 dni.

5. NASTANITEV:

Nastanimo jo v zunanjih preletalnicah z gnezdom, ki naj ga imajo vso leto. Žal po podatkih zime ne prenašajo, pravzaprav za preživetje naj ne bi padla temperatura pod 10°C.

 6. ZNAČILNOSTI:

V to skupino spada tudi njena podvrsta to je Pyrrhura Hofmani Gaudens, ki ji je zelo podobna.

Zadržuje se v parih ali manjših skupinah (5-15 ptic skupaj). So zelo družabne, pogosto zelo dostopne, lahko pa tudi zelo sramežljive. Ptice se  sezonsko selijo, letijo  hitro in naravnost vmes se pa oglašajo  s prodornim piskom.

Pin It
© 2016 papige-slo.si. All Rights Reserved. Created by Žiga Drstvenšek