Rdečeglava conura (pyrrhura rhodocephala)Ne gojim več

rdeceglava 1

Na zunaj so si samci in samice zelo podobni. Odrasli so  večinoma zelene barve, roza / rdeče čelo do tilnika, okoli ušesa so kostanjeve barve, trebuh imajo rdeč, rob krila rumeno-zelene barve, v primarnih peresih  se pretvori v  belo, rep zgoraj in spodaj je rdečkasto-rjave barve, noge so  temno sive.

 

 

1. OPIS:

Na zunaj so si samci in samice zelo podobni. Odrasli so  večinoma zelene barve, roza / rdeče čelo do tilnika, okoli ušesa so kostanjeve barve, trebuh imajo rdeč, rob krila rumeno-zelene barve, v primarnih peresih  se pretvori v  belo, rep zgoraj in spodaj je rdečkasto-rjave barve, noge so  temno sive, oči pa rjave.

So zelo živahne papige, ki  hitro postanejo zaupljive. Niso glasne,  so pa velike ljubiteljice kopanja.

Samica se po zunanjosti ne razlikuje od samca.

Mladiči so podobni  odraslim, imajo skoraj  zeleno glavo, rob krila in primarna peresa so modra, rep pa je zelen.

Velikost: 24cm

2. DOMOVINA:

Venezuela v Andih  v pokrajinah Barinas in Merida do severa pokrajine Trujillo v visokogorskih gozdovih ter predeli srednje vegetacije v subtropskem območju med 800 in 3000 m nadmorske višine.

3. PREHRANA:

Semena, sadje, jagode in cvetje.

Hranimo jo z hrano, ki je enaka za vse conure.

4. RAZMNOŽEVANJE:

Parjenje poteka od aprila do junija. Več informacij ni na voljo.

V ujetništvu se ne razmnožuje prav uspešno, zato se jih rejci izogibajo. Vali od januarja pa do aprila. Samička znese 4-6 jajčk, vali 24 dni. Mladiči rabijo do samostojnosti med 50-60 dni. Valijo samo enkrat letno. Gnezdo naj bo škatlaste oblike z vhodno odprtino 5,5-6 cm.

5. NASTANITEV:

Ptice je pozimi priporočljivo imeti v notranjih prostorih.. Večkrat sem zasledil, da prezimijo tudi na prostem, vendar v praksi tega nisem dosegel, saj sem izgubil dober par. Temperatura naj ne bo pod +10°C. Dobro je pustiti gnezdo odprto čez vse leto.

Pin It
© 2016 papige-slo.si. All Rights Reserved. Created by Žiga Drstvenšek