Modrovrata conura (pyrrhura cruentata)Ne gojim več

modro 1Od 17 vrst iz rodu pyrrhura  je modrovrata največja in po mojem mnenju tudi ena najlepših.

Začnimo malo z zgodovino. Sredi 19. stoletja so občudovali prve primerke po Evropi, danes pa so bolj redke . Sredi 70. let je prišlo v EU nekaj ptic iz uvoza po letu 1982 pa se je zaradi ogroženosti uvoz ustavil. Večino današnjih potomcev  izhaja prav iz te jate 31 samičk in nekaj samčkov,  ki so takrat prišli v EU. Namreč gojitelj Spenkelink van Scaik  je bil prvi, ki se je z njimi ukvarjal in jih tudi razmnožil. Nekaj primerkov je tudi od drugih gojiteljev. V glavnem so bolj ali manj  sorodne.
  
Ptice so občutljive na mraz, čeprav pri meni ni bilo v zadnjih letih nobenega pogina. Seveda jih zaščitimo proti vetru.  So tudi med glasnejšimi od  vrste pyrrhur, kar je pred nakupom dobro vedeti. Velikost ptice je približno 30 cm, na sam rep odpade 13 cm celotne dolžine. Spola sta enako obarvana.
Domovina jim je jugozahodna in SV. Brazilija, ob atlantski obali, ter južni del Bahia,  Na splošno je vrsta zelo redka in pred leti so našteli le okoli 2500 ptic. Ogrožajo jih človeški posegi v naravo. Ptice se naseljujejo do 400 m visoko. Hrano si nabirajo na kmetijskih površinah, v grmovju in drevju. Kaj več je pa o njihovem življenju malo znano, ker je ptice  zelo težko opazovati.
 
O razmnoževanju v naravi ostaja biologija neraziskana.  Znano je, da vali v drevesnih luknjah, inkubacijska doba je netočna, je pa zagotovo med 24-28 dni.
Še pred nekaj leti je bila to zelo redka ptica v stanovanjih, danes pa jo zaradi  občutno nižjih cen najdemo že pogosteje. Če jo želimo imeti kot hišnega ljubljenčka, ji moramo omogočit dovolj veliko kletko, rada pleza, lepo leti, vendar opozarjam: samo po en primerek, drugače sta takoj glasni.
 
Pri prebiranju tuje literature ugotavljam, da zelo velik poudarek dajejo na zelo velike preletalnice, sam sem jim ustvaril 3x manjšo in opažam, da ju to nič ne moti.
Mere ki jih priporočajo res niso za hoby gojitelje ampak bolj za ZOO. Citiram: 5 metrov dolžine,1,5 m širine in 2m višine. Tla naj bodo iz peska in zemlje, v preletalnici ne sme manjkati drevo za plezanje, posoda za kopanje in seveda za hrano. Tudi senčni del mora imeti,  tam  postavimo gnezdilno škatlo z merami 20x20 in 50 cm višine z vhodno luknjo 6cm.
 
Prehrana je sestavljena iz zmesi semen, različne zelenjave  in sadja. Pravzaprav je enako kot pri ostalih vrstah Pyrrhur razen, da jim dodajamo še malo neoluščenega riža. Maščobna semena kot so : konoplja, sončnice in oreščki pa jim povečamo ob parjenju in hranjenju mladičkov, lahko jih tudi kalimo. Dragoceni dodatki so napol zrela žita: proso, oves, pšenica in koruza. Uživa tudi v hrani, ki jo najdemo na sprehodih: glogove  jagode, borovnice, jerebika itd. Sveže veje vrbe, raznega sadja, cvetovi bezga in še in še se najde. Sadje skoraj vse, kar je na voljo, najbolje sezonsko sadje, ki je tisti trenutek na voljo, pozimi pa jabolka in korenje. Vitaminski dodatki niso potrebn,i saj zadostno količino dobijo skozi sadje in zelenjavo.
 
In za konec še tole: Pri ustvarjanju  para in tudi potem je dobro imeti več samčkov na eno samico. Samica  znese tudi do 11 jajc,  spolna zrelost teh ptic je šele v četrtem letu.
Pin It
© 2016 papige-slo.si. All Rights Reserved. Created by Žiga Drstvenšek