Rožnatoglava conura (pyrrhura p. roseifrons)Ne gojim več

roznatoglava 2Prevladuje zelena, prsa rdeče rjava, vrat ima srebrno-siv s kakšnim plavim peresom, rep je spodaj rjavo rdeč, zgoraj črn, plav in zelen. Oko je obrobljeno z belim kolobarjem, ima rjavo šarenico. Noge so sive. Barve se izredno lepo prelivajo iz ene v drugo.

 

 

1. OPIS:

Prevladuje zelena, prsa rdeče rjava, vrat ima srebrno-siv s kakšnim plavim peresom, rep je spodaj rjavo rdeč, zgoraj črn, plav in zelen. Oko je obrobljeno z belim kolobarjem, ima rjavo šarenico. Noge so sive. Barve se izredno lepo prelivajo iz ene v drugo.

Samica se po zunanjosti ne loči od samca, zato je potreben DNK.

Velikost: 22 cm.

2. DOMOVINA:

Najdemo jo v zahodni Amazoniji, vzhodnem Peruju, skrajnem jugo-vzhodnem Ekvadorju, severno-zahodni Boliviji in zahodni Braziliji.  Ni pretirano plašljiva, v divjini se pogosto seli s kraja v kraj.

3. PREHRANA:

V naravi je sadje, jagodičevje, semena, lahko tudi insekte in ličinke, občasno tudi alge iz površja jezer.

Rejci jo hranimo z  veliko sadja in zelenjave, semensko mešanico: oves, nekoliko sončničnih semen, ajda, proso, seme čužka in jerebike, nadomestek vitaminov in mineralov.

4. RAZMNOŽEVANJE:

Paritvena sezona traja od julija do decembra. Gnezdi v votlih vejah ter luknjah v tako mrtvih kot živih drevesih, običajno na veliki višini. Izleže 3-4 jajca (25x19mm), mladiči ostanejo z starši še nekaj časa tudi potem, ko zapustijo gnezdo.

Običajno se v rejništvu pari uspešno, vendar ne vedno brez težav, saj se nekateri pari v rejništvu sploh ne razmnožujejo. Pare je potrebno  ločiti med seboj, saj jih prisotnost drugega para moti ali pa  postanejo agresivni drug do drugega. Sezona se začne spomladi, izležejo pa 4-5 jajc.

5. NASTANITEV:

Zunanja preletalnica z gnezdilno škatlo dimenzij 20x20x70 cm ali votlim deblom, temperatura ne sme pasti pod 5 stopinj celzija.

6. ZNAČILNOSTI:

Ni pretirano glasna, razen če je izzvana, nove ptice pa so običajno plašljive in pod stresom. Obožuje letenje in kopanje, primerna za življenje z drugimi papagaji, posebno z drugimi vrstami konur.

Pin It
© 2016 papige-slo.si. All Rights Reserved. Created by Žiga Drstvenšek