Črnoglavi pionites (pionites melanocephala)  in Rumenoglavi pionites (pionites leucogaster ) 

pionites 3Glava je črna, črn je tudi gornji del repa, ki je zelo kratek; vrat, noge in spodnji del repa je rumen; prsi in trebuh je smetanosto bel; peruti in hrbet ter malo okoli oči je zeleno; noge so sive.


 

1. OPIS:

Glava je črna, črn je tudi gornji del repa, ki je zelo kratek; vrat, noge in spodnji del repa je rumen; prsi in trebuh je smetanosto bel; peruti in hrbet ter malo okoli oči je zeleno; noge so sive.

Spol se ne loči po zunanjosti zato je potreben DNK.
Velikost: 23 cm.

2. DOMOVINA:

Jugovzhodna Kolumbija, Brazilija, severni del Amazonije, severovzhodni in južni del Venezuele, Francoska Gvajana, Gvajana in Surinam.

3. PREHRANA:

V naravi: sadje, jagode in semena.

Pri rejcih: različne vrste sadja in zelenjave; semenska mešanica oves, proso, ptičje seme trave,  nekaj konoplje in sončnice; kaljena semena spomladi in poleti; sveže veje z brsti, ko so na voljo; redno mineralni dodatki; pred in med vzrejo pasje brikete, kot tudi skuto.

4. RAZMNOŽEVANJE:

Parjenje v Venezueli poteka od aprila naprej, v oktobru pa v Surinamu, Gvajani; gnezdi v visokih drevesih.

Ptice se kar dobro razmnožujejo. Reja se pogosto začne v aprilu; v  gnezdo dodamo lubje in oblance, perje nanosi sama. Znese 2 do 4 jajca. Inkubacijska doba je 26 dni; operijo se v obdobju od 70-ih do 80-ih dneh. Mladiči so samostojni po  90-ih dneh. Valijo enkrat letno v gnezdo  25 x 25 x 50 cm. Med vzrejo so zelo agresivni, predvsem samec.

5. NASTANITEV:

V zunanjih preletalnicah vendar naših zim ne prenašajo ravno dobro. Pri +5°C oz. čez zimo so v  notranjosti, kjer tudi valijo.

6. ZNAČILNOSTI:

Ta vrsta ima tudi podvrsto in to Rumenoglavi pionites ( Pionites leucogaster ). Obe vrsti se lahko križata, vendar ptice le-teh so hibridi. To so ptice z močnejšim glasom, oglašajo se v jutranjih in večernih urah. To velja za ptice, ki so v parih. Posamezni hišni ljubljenčki so odlične ptice, dobri govorci, akrobati in bolj tihi. Dobro je, da se jih  za hišne ljubljenčke odhrani ročno.

Pin It
© 2016 papige-slo.si. All Rights Reserved. Created by Žiga Drstvenšek