Majerjeva papiga (poicephalus meyeri) Ne gojim več

majerr 1Glava, hrbet in gornji del prsi je sivkasto-rjave barve, skoraj vse ptice imajo tudi nekaj rumenih peres, največ na vrhu glave in nekaj na krilih ter stegnih

 

 

1. OPIS:

Spodnji del prsi, trebuha in pod zadnjim delom kril običajno modro-siva, pri nekaterih pticah turkizna. Spodnji del hrbta in križa svetlo modre, do svetlo, svetlo modre (ne modro-zelene, kot navaja več avtorjev), krila in letalna peresa temno sivo-rjave barve zgornja stran repa rjava, spodnja temno siva, noge pa temno sive barve.

Samica se po zunanjosti ne loči od samca, zato je potreben DNK. 
Velikost:  21 cm, teža med 140 in 149g 

2. DOMOVINA:

Južni Čad, severovzhodni Kamerun, Srednjeafriška republika, južni Sudan in zahodna Etiopija.

3. PREHRANA :

V naravi: orehi, jagode, semena, žita, sadje (zlasti fige in akacijevo seme); najraje imajo trde oreščke, semena; občasno pa tudi razne poljske cvetlice in domače sadje.

Pri rejcih: seme  žafranike, neoluščeni riž, pšenica, oves, semena trav, ajde, pinjole in različno  proso, kar kalimo spomladi in poleti. Kalimo tudi sončnice, veliko sadja in zelenjave, zlasti grozdje, fige, breskve, jabolka, šipek, korenje in pol zrelo koruzo ter zelenjavo.

4. RAZMNOŽEVANJE:

V naravi poteka parjenje od junija do decembra oziroma januarja; kasneje na severu kot na jugu; gnezdijo v visokih drevesih med 3 in 10 m od tal, v zapuščenih gnezdih žoln; vhodna luknja približno 5 cm  premera; znese 2 do 4 jajca.

Vzgoja ni enostavna, največkrat razmnoževanje sploh ne uspe, so pa to zelo lepe in mirne ptice dobrega karakterja in učljive. Preletalnico jim določimo v bolj mirnem okolju ter postavimo gnezdo tudi v času mirovanja. Rade se zadržujejo v njih. Parijo se večinoma pozno poleti in pozimi; redko spomladi; samica znese 3 do 4 jajca; inkubacijska doba je 27 dni; operijo se v 58-ih do 60-ih dneh. Občutljive so na pregled gnezda, zato se temu izogibamo. Mladi vzletijo po 70-ih dneh.

5. NASTANITEV:

V mirni in pokriti preletalnici 2 x 1 x 2 m z čim manj motečimi sosedi; minimalna temperatura 20°C  v času aklimatizacije; ko se klimatizirajo ne manj kot 5°C, torej pozimi notri; zagotoviti jim je treba tudi gnezda za prenočevanje, npr. 22 x 22 x 45 cm in to od začetka.

6. ZNAČILNOSTI:

Velikost, prehrana, učljivost  in  sposobnost govora je enaka kot pri Senegalski papigi, je pa bolj mirna. Obstaja tudi 6 podvrst, ki pa se razlikujejo le po barvi in sicer, da imajo eni malo več črne, drugi rumene ali rjave.

Pin It
© 2016 papige-slo.si. All Rights Reserved. Created by Žiga Drstvenšek