Bronastokrila papiga (pionus chalcopterus)

bronastaJužnoameriške papige, Pionusi lahko doživijo več kot 40 let, povprečna življenjska doba je 25 let, zaradi nesreč ter napačne prehrane pa običajno živijo med 3-10 let.

 

 

OPIS:

So vijoličasto obarvane, njihova lepota pa je najbolj opazna v naravni svetlobi, kjer pride do izraza bronasta barva na krilih. Glava in vrat sta prav tako bronasto obarvana, peresa pa temno vijolična do siva. Brada je bela, hrbet ter ramena pa bronasto-zelena z modrim robom. Prsi so temno zelena, rep je temno moder, okoli oči pa so obarvane belo do roza. Mladiči imajo zelenkast hrbet ter glavo, medtem ko imajo prsi temno zelena.

Velikost: do 29 cm

DOMOVINA:

Kolumbija, Ekvador, Peru ter Venezuela

RAZMNOŽEVANJE:

So kar zahtevne za rejo v skrbništvu, med paritveno sezono so lahko tudi zelo glasne. Spolno dozorijo med 3 in 5 letom starosti, paritvena sezona traja od februarja do julija. Samec je običajno v paritveni sezoni agresiven do samice, zato mu pristrižemo krempeljčke ter peruti, kar omogoča samici, da se  oddalji, kadar je agresiven.

V gnezdu je običajno 3-5 jajc, ki jih samica vali 24-26 dni. Mladiči so običajno samostojni pri 8-12-ih tednih. So zahtevni za ročno hranjenje in jih je običajno bolje  prepustiti skrbi staršev vsaj prvi teden.

NASTANITEV:

Preletalnica primernih dimenzij je 1,2x1,2x3 m (š/v/d), po možnosti dvignjena od tal tako da se iztrebki ne nabirajo v njej. Naj bo v temnejši legi.

ZNAČILNOSTI:

So prijazne in nežne po naravi in so odlični hišni ljubljenčki. Imajo precej enostavno osebnost, ampak so hkrati tudi zelo inteligentne.  Kot take so primerne tudi za v stanovanje, saj so mirne, enostavne za skrb ter ne povzročajo pretiranega hrupa. Pogosto jih lastniki opišejo kot radovedne, izredno družabne papige ter kot enostavne za vzgojo. So manj nagnjene k grizenju kot druge papige, z malo vaje pa se jih lahko nauči tudi govoriti. Uživajo v pogostih kopelih, kar tudi vzdržuje njihovo operjenost. Zanje je primerna že srednja kletka, a je večja vedno boljša izbira, saj so precej energične. Obvezna je uporaba igrač, še posebej imajo rade gugalnice.

Pin It
© 2016 papige-slo.si. All Rights Reserved. Created by Žiga Drstvenšek