Eclectus (Eclectus roratus Polychloros) Ne gojim več

eklektusEclectus, znan tudi kot Novo Gvinejski Eclectus je najbolj razširjena podvrsta in je eden izmed najbolj priljubljenih vrst papig, razlog pa je spektakularnost barv ter nežna in prijazna osebnost.

 

 

OPIS:

Srednje velika papiga, meri 35 cm vključujoč rep ter je težka med 470-530 grami. Novo Gvinejski Eclectus je malce večji od Velikega eclectusa, manjši od Vosmaeri eclectusa ter precej večji od Salomon eclectusa. Samec je pretežno zelen na ramenih moder,spodnji del kril pa rdeč. Samica rdeča in modra. Letalna peresa so modra z zeleno obrobo. Spodnji del repa je črn z rumeno obrobo. Samica ima bolj otopelo senčenje nad hrbtom.

Mladički imajo sprva črnkast kljun, ki pa se, ko začnejo rasti peresa, začne spreminjati v mango barvo, spodnji kljun pa se popolnoma obarva ko dosežejo spolno zrelost pri dveh letih.

PREHRANA:

Najobičajnejši zdravstveni problem teh papig je povezan z nepravilno prehrano (kar pripelje do puljenja peres ter vnetja dihal), saj potrebujejo več sadja v prehrani kot druge podobne papige. Običajno jim manjka vitamina A, ki ga najdemo v korenju, buči, brokoliju ter kuhanem sladkem krompirju. Poleg tega je običajna hrana oreščki, jagodičevje, brsti listov, nektar,…Pravilna prehrana je ta ki se najbolj približa tej v divjini. Ker je to precej drago se je v preteklosti nadomeščalo z umetno hrano obogateno z vitamini, kar pa je pripeljalo do nekontroliranega krčenja in širjenja krempljev. Ta problem je danes večinoma rešen ker so se na tržišču pojavili sintetični vitamini. Najboljše je da skušate ustvariti kar najbolj naravno dieto ter se izogibati umetni, z vitamini obogateni hrani.

ZNAČILNOSTI:

Običajno so izredno tihe, vendar pa se občasno oglasijo z zelo glasnimi kriki, ko so vznemirjene, hočejo vzpostaviti stik z gospodarjem ali se počutijo ogrožene. Toda če smo pripravljeni tolerirati krike ter pravilno skrbeti zanje so odlični ljubljenčki. Pravilna skrb vključuje pravilno, zdravo prehrano, prostorno kletko, igrala, tudi izven kletke, veliko igrač za grizljanje (lesene, usnjene) ter veliko igre in stika z gospodarjem izven kletke za preprečitev depresije in dolgočasja. Ob nepravilni skrbi lahko razvijejo resne vedenjske motnje.

Eclectus je tretji po vrsti za smisel govorjenja, takoj za Sivim Žakojem in Amazonko. Govor je izredno čist, besedišče lahko zajema cele stavke, obstajajo tudi primeri ko so se navadili cele pesmi in celo ob neredni vaji se Eclectus navadi vsaj nekaj besed.

Eclectus ni toliko igriva papiga, čisto zadovoljna je z grizljanjem raznih igrač.

Največji problem se pojavi ko papiga spolno dozori. Posebej samice si bodo izbrale neko mesto, znotraj ali zunaj kletke in jo bodo srdito branile, tudi pred gospodarjem. Običajno se po paritveni sezoni vrnejo v normalno stanje, čisto možno pa je da se to obnašanje sploh ne pojavi in tudi ko izvali jajce dovoli človeku da se gnezdu približa.

Običajno doživijo 30-40 let, ob pravilni oskrbi pa celo 50 ali 70 let.

Pin It
© 2016 papige-slo.si. All Rights Reserved. Created by Žiga Drstvenšek