Nimfe (nymphicus hollandicus)Ne gojim več

nimfe1

Naravna barva je siva, rumena in bela. S selektivno vzgojo pa so nastale tudi rumene, cimetne, šekaste, perla in bele. Novejše mutacije, pa se pojavljajo brez rdečih lic, ki pa so tudi najbolj razpoznaven znak ob čopu na glavi.

 

 


1. OPIS:

Samica ima obraz in čop pomešan s sivo, lica so bolj bledo oranžna. Znaki so tudi na repnih peresih in sicer na spodnji strani so zunanja peresa belo rumena.
Mladiči so podobni samici z malo več rumene barve na obrazu.
Velikost: 32 cm.
 

2. DOMOVINA:

Avstralija, razen vzhodnih, severnih in juznih predelov ob obali. Zadržuje se blizu vode, odmrlih dreves in ob bogatih travnatih površinah.

3. PREHRANA:

V naravi: razna semena, plodovi in vršički grmov, dreves, sadje in razne jagode.

Rejci hranimo z mešanico pripravljenih semen za srednje papige: zelenjava in sadje (jabolka, banane, radič, regrat in smrekove vejice).

4. RAZMNOŽEVANJE:

Gnezdi od avgusta do decembra; 2 - 5 jajc.

V ogrevanih prostorih rade gnezdijo ob vsakem času, v zunanjih preletalnicah pa od marca do novembra. Pri vabilu samice k parjenju, se samec oglasa z bahavim petjem in poskakovanjem okoli samice. Samec izbere gnezdo, samica vanj izvali vsak drugi dan po eno jajce (4-8). Vali 18 - 20 dni. Mladiči se operijo v 33 dneh, nato jih starši hranijo še 3 tedne. Gnezdo naj bo škatlaste oblike. Dimenzij; 20x20x30 cm z vhodno odprtino 6cm.

5. NASTANITEV:

Zunanje temperature prenasa dobro do -15°C. Zaščititi jih je treba pred mrzlim vetrom.

6. ZNAČILNOSTI:

Je tih ptič, z lepo melodijo, neagresiven do ostalih ptic in dober oponašalec.

Pin It
© 2016 papige-slo.si. All Rights Reserved. Created by Žiga Drstvenšek