Brkati papagaj (psittacula alexsandri)Ne gojim več

brkati papagaj 1

Zelen, s sivo modro glavo,okoli oči pas zelene barve,na čelu črna črtica, ki povezuje očesi,pod klunom črn slinček,po prsih opečno rdeč, spodnji del trebuha zelen, s plavimi ožigi. Sredina peruti je zeleno rumena, spodnji del peruti pa sivo zelen.

 

 

1. OPIS:

Samica je zelo podobna samcu, z rdečim kljunom, več opečno rdeče barve po trebuhu in je manjša. Mladiči z sivo glavo s črno črto na čelu in pod kljunom. Brez rdeče barve na prsih. Dokončno se obarvajo po 13-tih  mesecih.

Velikost: 32 cm.

2. DOMOVINA:

Severna Indija, Nepal, vzhodni Pakistan, Bangladez, Burma, Tailand in juzni del Kitajske.V redkih gozdovih bolj pri tleh. Najdemo jih do 2000 m/nm.

3. PREHRANA:

Preživljajo se po kokosovih palmah, obdelanih poljih, parkih in vrtovih: semena,  sadje, razne jagode, lešniki in osat. So zelo velik uničevalec riževih polj.

Rejci hranimo s semensko mešanico za srednje papige z dodatkom riža, veliko sadja in zelenjave. Pri hranjenju mladičev dodajamo jajčno hrano.

4. RAZMNOŽEVANJE:

Sezona v Indiji in Burmi je od decembra do aprila. Na ostalih delih pa zavisi od klimatskih razmer. Gnezdi v votlih odmrlih drevesih. Dno si pokrije s koščki trhlega lesa, nanj izvali 3-4 jajčka.

V ujetništvu se parjenje  prične v marcu. Izvali 3-4 jajčka, vsak drugi dan po enega. Vali 22 dni, po 7. tednih zapustijo gnezdo. Starši jih hranijo še 14 dni.

5. NASTANITEV:

V kovinskih preletalnicah po več parov skupaj. V notranjosti pritrdimo gnezdo dimenzij: 25x25x40 cm z vhodno luknjo 8 cm. Na mraz niso občutljivi vendar jih zaščitimo pred vetrom.

6. ZNAČILNOSTI:

Srednje do močno glasen papagaj, odporen na zimske razmere. Lahko jih gojimo po več parov skupaj.

Pin It
© 2016 papige-slo.si. All Rights Reserved. Created by Žiga Drstvenšek