Modra rozela (platycercus adscitus)Ne gojim več

modra rozela3

Po temenu in glavi rumena, belih lic, vrat in pod perutmi modro vijolična, gornji del prsi bledo rumen, pomešan z modro, spodnji del bledo moder, ki prehaja v zeleno modro pomešano z rumeno in se konča z rdečo. Peruti so temno modre.

 

 

1. OPIS:

Samico najlažje razlikujemo po beli črti, ki je vidna na spodnji strani peruti. Ima pa tudi ožjo in manjšo glavo.

Mladiči so sivi z nekaj rdečih peres. Barvo odraslih dobijo po 16 mesecih.

Velikost: 30 cm

2. DOMOVINA:

Avstralija in bližnji otoki: v drevesnih savanah, redkih gozdovih, suhih travnatih površinah s posameznimi drevesi. Obdelanih poljih blizu vode, parki in vrtovi v bližini manjših mest.

3. PREHRANA:

V naravi: največ s semeni raznih trav, grmov in dreves, posebno evkaliptusa in akacije: sadje, razne jagode, lešniki, insekti in ličinke.

Rejci jo hranimo  z mešanico za srednje papige, z dodatkom mešanice za kanarčke, konoplje in ovsa. Sadje in zelenjavo (korenje, jabolka, šipek, jerebikove jagode). Pri vzgoji mladičev pa ne sme manjkati mehke hrane (v vodi ali mleku namočen kruh, keksi, jajca).

4. RAZMNOŽEVANJE:

Od septembra do januarja, odvisno od dežja v severnih predelih. Samec je ves čas blizu samice, vali sama v votlih deblih dreves. Izvali 3 - 5 jajc.

Vzgoja ni zahtevna in dobro izbran par začne valiti v starosti dveh let: aprila. Samica izvali 5 - 7 jajc. Iz njih se po 20 dneh izležejo mladiči, ki so po 35 dneh operjeni, zapustijo gnezdo in nato jih starši hranijo še 14 dni. Po tem času je najbolje, da jih odstranimo od staršev. Vali 1x letno.

5. NASTANITEV:

Preletalnica naj ne bo v bližini enakih vrst. Vanjo postavimo gnezdilno skatlo dimenzij 22x22x60 s 6cm vhodno luknjo. Gnezdo posujemo z deli trhlega lesa. Ob parjenju je potrebno opazovati par, ker zna biti samec precej agresiven. Zimo prenaša dobro (do -15°C). Zaščitimo jo pred udarci vetra.

6. ZNAČILNOSTI:

Srednje glasen temperamenten papagaj, dober letalec-rabi preletalnico. Izredno lepih barv.

Pin It
© 2016 papige-slo.si. All Rights Reserved. Created by Žiga Drstvenšek